Festigevalletjes

Het is zomer! Soort van. Maar of je nou van je terrasstoeltje af zweet of dat het zo hard regent dat je met mascara op je oogbal op je werk aankomt: het is juli en het festivalseizoen is AAN. Heel hip 'n happening Amsterdam blijft lekker in de stad om al het vakantiegeld uit te geven aan veel te dure kaartjes en idem smakeloos evenementenpils. Ik roep al jaren dat ik nu écht wel festivalmoe ben, maar intussen sta ik elke zomer minstens op vier feestjes te hossen.

Zo ook vorige week, ergens in het westen van Amsterdam. Typisch mooiemensenfeestje: vierhonderd keer hetzelfde festivalshirt met ananassen, flamingo’s of bloemetjes, zeshonderd meisjes met zo’n irritant bandje om hun perfect gevormde hoofdjes gespannen en precies evenveel veren in hun glanzende kokosshampoo-kapseltjes. De zon scheen, iedereen happy.

Perfecte omstandigheden om nieuwe mensen te ontmoeten, zou je denken. Alleen zijn Nederlanders... nee misschien moet ik zeggen Amsterdammers (van generatie Y) niet zo goed in bonden met vreemden. Het feit dat driekwart op een festival aan de drugs zit helpt wel een beetje, want af en toe komt er iemand met malende kaken op je af om je een knuffel te geven en je te vertellen hoe mooi je wel niet bent, maar echt mensen leren kennen hoef je niet te proberen. Uit onderzoeken blijkt vaak dat Nederlanders zo vriendelijk en hartelijk zijn, maar over het algemeen blijft iedereen lekker veilig bij z’n eigen posse hangen. Wanneer er iemand op je af komt in een restaurant of kroeg, kun je er bijna blind vanuit gaan dat het een toerist of expat is.

Anyway, ik had op het feestje mijn ohello app maar even aangeslingerd, omdat ik in real life niet veel meer kreeg dan handkusjes hier en daar. (Van een afstandje, uiteraard). Ik herkende drie van de voorgestelde mannengezichten meteen, ze stonden in een groepje verderop. Ik wist niet of ohello een locatie zou hebben op het festivalterrein, dus ik liep naar ze toe om te laten zien dat ze op mijn lijstje stonden. Vonden ze supergrappig. Ja, en dan heb je ineens wel een gesprek. Gek is dat toch. We zijn de hele dag bij die gasten blijven plakken, was heel gezellig. Tja, lang leve de datingapps. Want in het geval van de Nederlandse knul moet je het lot soms een beetje helpen...